Hotelrecensie Botanic Sanctuary Antwerp: Toevluchtsoord op het allerhoogste niveau




Een bezoek aan Botanic Sanctuary in Antwerpen is een ware belevenis. Het complex dat gelegen is tussen het Mechelseplein en de Botanische tuin telt vijf historische gebouwen waarin onder andere 108 kamers, veertien congreszalen, vijf toprestaurants (met in totaal vier Michelinsterren), twee winkelconcepten, een vijftiende-eeuws kapel, een whiskykelder, een spa en gym schuilen. Het oudste ziekenhuis van de stad met klooster is vandaag de dag nog steeds een toevluchtsoord voor mensen die even willen ontsnappen aan de waan van de dag, alleen dan wel voorzien van ongekende luxe.

 

Botanic Sanctuary is niet voor niets het eerste hotel in Antwerpen en nog maar het derde hotel in Vlaanderen dat de hoogste vijfsterren superior kwalificatie heeft. Het hotel heeft het meest weg van een kleine wijk met een hele reeks gebouwen, deels met elkaar verbonden. Daartussen vind je bijzondere tuinen, waar onder andere de kruiden gekweekt worden voor de restaurants van het hotel. Op het hele terrein heerst er rust. Een schril contrast met de drukte van het stadscentrum. Liefst vier jaar is er al gewerkt om het middeleeuwse ziekenhuis en klooster te verbouwen. Elk detail telt er. Dit bleek ook uit de docureeks 'Achter de sterren', die op de Belgische televisiezender VTM2 te zien was. Daar zagen de kijkers dat muren van de bar geverfd werden met een peperdure Bourgogne van 300 euro per fles.



Persoonlijke ontvangst

Wanneer we de lobby vol met planten binnenkomen, voelen we ons meteen welkom. Ondanks de enorme oppervlakte van het hotel, is er alles aan gedaan om de gast een persoonlijke ontvangst te geven. Zo staan we niet in de rij om in te checken, maar nemen we plaats op een comfortabele bank, terwijl we een glas champagne geserveerd krijgen.

Onderweg naar onze kamer zien we dat overal de elementen van het klooster weer zichtbaar zijn gemaakt. Van de vele bogen tot de grote trappenhallen, de brede gangen, tegels en indrukwekkende raampartijen. Authentieke materialen zoals natuursteen en diverse houtsoorten geven een warme touch aan vloeren en lambrisering. Ambachtelijke detailleringen zoals oude verftechnieken en rijke stoffen werden geherinterpreteerd om de ziel van de gebouwen te versterken.


Kleinste details

Eenmaal aangekomen bij onze juniorsuite ontdekken we dat ook hier aandacht is voor de kleinste details. Zo herkennen we in de lampen op de gang bij onze suite de nonnenkapjes van vroeger. Het hotel telt 108 kamers. De aanpak is overal dezelfde, zo naturel mogelijk. De kamers en suites zijn alle verschillend qua grootte en interieur. Onze suite is elegant door het gebruik van aardse kleuren en voorzien van een houten balkenplafond. In de badkamer staat op maat gemaakte zeep en shampoo, afkomstig van een apotheek uit Wenen die enkel met natuurlijke producten werkt. Hoewel onze suite al één en al luxe ademt, kan het altijd nog luxer. Zo hebben sommige suites een individuele spa-behandelingsruimte, een hartslagreductie- en ontspanningssysteem en aroma- en kleurentherapie.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Botanic Sanctuary Antwerp gaat terug tot 1238, toen het Sint-Elisabethgasthuis naar zijn huidige locatie verhuisde. De kapel en de gotische ziekenboeg ontstonden in de 15e eeuw. Een tweede ziekenboeg, het altaar in de bestaande ziekenzaal en enkele woongebouwen volgden in de 16e eeuw. In deze periode legde apotheker Pieter Coudenberg een botanische tuin aan naast het ziekenhuis. In de 19e eeuw kreeg de toen verloederde tuin onder impuls van de hoofdchirurg van het toenmalige ziekenhuis en zijn hoofd-apotheker een nieuw elan. Later (2001-2018) hield hotel en congrescentrum Elzenveld hier huis en in 2022 nam het Botanic Sanctuary zijn intrek op het ter-rein van 20.000 vierkante meter.



Serre

's Avonds staat voor ons een tafel gereserveerd in restaurant 1238 dat in handen is van Pascal Duvivier, onder andere bekend van restaurant Bridges in hotel The Grand in Amsterdam. De naam verwijst naar het jaartal waarin op deze plek het Sint-Elisabethziekenhuis gevestigd werd. De tafels zijn gedekt met wit linnen en kijken uit op de binnen-tuin. De enorme hoeveelheid planten in het restaurant zorgen ervoor dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Een blik op de menukaart leert dat de gerechten die hier op tafel verschijnen gekenmerkt worden door invloeden uit de Belgische en Franse keuken. De focus ligt hierbij op streekproducten. We starten met coquilles met aardpeer, dille-vinaigrette en hoorntjeswier. Deze coquilles zijn handgedoken en hebben weinig toevoegingen nodig om op smaak te komen. Iets wat de witte brigade goed begrepen heeft, waardoor het een mooi gerecht is om mee te starten. We continueren ons diner met Imperial Heritage Caviar met eierdooier en gerookte paling. Deze kaviaar is fris van smaak en heeft een nootachtige nasmaak. Ook hier is weer gekozen voor kaviaar in al zijn puurheid en zijn er geen overbodige toevoegingen te vinden. De wijnkaart is met passie, zorg en toewijding samengesteld. Het is een dynamische kaart, waarin klas-sieke en vernieuwende wijnhuizen zijn vertegenwoordigd. De skrei met onder andere oester, witlof en beurre blanc die we geserveerd krijgen is boterzacht van smaak. De dry aged Holstein met structuren van rode biet is zeer mals en bevat superveel smaak. De Yuzu met valrhona, Granny Smith en basilicum is een waardige, frisse afsluiter.



Grootste congrescentrum

Wanneer we weer terug naar de kamer lopen, besluiten we het hotel te verkennen en ontdekken we dat het hotel het belangrijkste en grootste congrescentrum van Antwerpen huisvest. De veertien multifunctionele zalen zijn voorzien van state-of-the-art technologie. Samen met de flexibele en uitnodigende salons biedt het hotel ontelbare mogelijkheden. Het Larix-auditorium telt maar liefst 325m2, is uitgerust met twee tolkencabines en een perfect uitgeruste technische controlekamer. De 440 m2 grote Amaryllis Hall op de begane grond is de ultieme venue voor tentoonstellingen, evenementen en productlanceringen, en is zelfs voor auto's toegankelijk. Wanneer we de historische vijftiende-eeuwse kapel bezoeken, valt onze mond open van verbazing. Door de aanwezigheid van een prachtig orgel, altaar, een gebeeldhouwde preekstoel en twee door engelen bewaakte biechtstoelen is het de ideale plek voor huwelijksvoltrekkingen.

Ook bezoeken we de kloosterapotheek. Wie daar binnengaat, stapt regelrecht in de negentiende eeuw. De vloer en de muurkasten zijn authentiek en stammen uit 1848. Deze zijn gevuld met natuurproducten, kruidenoliën en huidverzorging van het Oostenrijkse Saint Charles.



Belgische kazen

's Ochtends wordt voor ons het ontbijt geserveerd. Alhoewel ontbijt, hier noemen ze het een experience. We worden ontvangen met een kopje koffie geserveerd met een Belgische wafel en een smoothie naar een geheim recept van sterrenchef Jacob Jan Boerma. Je kunt hier genieten van een buffet met onder andere huisgemaakte producten, diverse Belgische kazen en overnight oats. Maar voor wie dit nog niet genoeg keuze is, kan er ook à la carte besteld worden.

Spa

Na het uitchecken komen we tot de unanieme conclusie dat we eigenlijk tijd tekort zijn gekomen. Zo is er nog de 1.000m2 grote spa die verdeeld is over drie verdiepingen, waar we nog niet eens aan toegekomen zijn. Het middelpunt is een panoramisch zwembad van 18 bij 6 meter. Vanuit de glazen veranda kijk je uit over de botanische tuin. In deze spa zijn alle denkbare holistische behandelingen voorhanden. Met de enorme hoeveelheid aan faciliteiten die Botanic Sanctuary biedt, is het hotel een bestemming op zich.

 

Marc Alofs over Botanic Sanctuary

Marc Alofs leek vergroeid met Domaine La Butte aux Bois in Lanaken, waar hij elf jaar directeur was. Sinds drie jaar is hij directeur van Botanic Sanctuary, een unieke kans volgens Alofs. "Ik voel me bevoorrecht om in deze unieke omgeving de opgedane kennis en kunde in te zetten om na Domaine La Butte aux Bois nu Botanic Sanctuary naar een hoger niveau te tillen en één van de meest unieke destinaties van Europa te maken. Dit is een fantastisch project op een historische site van 20.000 m2. Alles wat niet historisch was, maar door de eeuwen heen eraan 'geplakt' is, is verwijderd. De gebouwen zijn in oorspronkelijke historische staat hersteld en hebben hun allure van weleer teruggekregen. Het doel was om maximaal de historie naar voren te laten komen en het karakter van de gebouwen te tonen. Ook hebben we de groene, botanische omgeving naar binnen gehaald."

Volgens Alofs is alles tot in de kleinste details doorgevoerd. "Zo hebben we onze eigen bloemist en dragen onze medewerkers geen standaard blauw, grijs of zwart, maar kleding geïnspireerd op de botanische tuin, ontworpen door couturier Edouard Vermeulen van modehuis Natan. Onze amenities zijn op maat gemaakt."

Met een oppervlakte van 20.000 m2 is Botanic Sanctuary het grootste congrescentrum van Antwerpen. "Wij hebben alle denkbare faciliteiten in huis en bieden hospitality op het allerhoogste niveau", vervolgt Alofs. "Van een eigen regiekamer en tolkencabines tot catering onder supervisie van een sterrenchef."

Botanic Sanctuary heeft als enige hotel in Antwerpen het predicaat vijf sterren superior plus. "Om aan de wensen van onze gasten te kunnen voldoen, willen unieke belevenissen creëren en een unieke internationale landmark realiseren op het hoogst mogelijke niveau."

Botanic Sanctuary Antwerp beschikt over veertien zalen die ook ingezet kunnen worden voor zakelijke bijeenkomsten.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement