Column Wouter Olland: Stay on the sunny side of the street



Als je kijkt naar alle ellende in de wereld, nu ook dichtbij in ons eigen land, is het soms lastig om vrolijk en ontspannen te blijven. De realiteit is dat we al jaren in ongekende crisissen zitten die deels of geheel voorspeld werden door allerlei mensen, maar waar niemand naar luisterde. Maar wie kan al dat slechte nieuws van nu aan? Het is te veel en te heftig als je echt de diepte induikt. Dus we praten liever uitgebreid en wekenlang over de Mandela-brug, Harry en Meghan, Monica Geuze die stopt of over een windmolen. Het NOS-journaal meldde dat deze krachtpatser was omgevallen door de harde wind. Dat is toch ook wat. Waait het lekker, valt die om. We hebben het liever niet over de kans dat we misschien nog eens met zijn allen een hele nare oorlog gaan meemaken. Want als je er niet over praat, is het er ook niet toch? Die dreigende oorlog is vast ook een van de drijfveren van Elon Musk om zo snel mogelijk de ruimte te koloniseren. Koffers pakken, de raket in, zuurstof mee en iets nieuws opbouwen.

Wat kun je doen als eenvoudige ziel die gewoon een beetje wil genieten van het leven? Niet zo veel, behalve de verwarming lager zetten, geld overmaken aan Giro 555, duurzamer leven en misschien anders gaan stemmen als het weer zo ver is om de vertrouwenscrisis in de regering op te lossen. Maar waarop heb je wel invloed? Goed voor jezelf zorgen denk ik. Eerst zelf even dat zuurstofmasker opzetten, alhoewel ik even in het midden laat of dat zin heeft als je aan het neerstorten bent richting zee. Maar mocht het lukken, dan heb je ook nog een zwemvest en een mooie fluit. Dat biedt weer kansen. En natuurlijk ben ik cynisch en geïnspireerd door de Engelse komiek en acteur Ricky Gervais. Kijk maar eens op YouTube naar 'What Ricky Gervais hates about flying'. Ik vind het hilarisch en omdat lachen ook goed werkt in lastige tijden, neem ik het maar even mee als tip.

Maar serieus; hoe ga ik met veel van de ellende om die ik tegenkom in het nieuws? Ik kijk namelijk regelmatig naar BBC World news - dan krijg je vaak een completer en realistischer beeld van wat er aan de hand is - maar ik word er niet vrolijker van. Dus nieuws rantsoeneren! En daarnaast gewoon goed voor jezelf zorgen. Voor mij is dat wandelen, sporten, in maart weer zeilen, met mijn lieve partner Annemieke naar Fabrique des Lumières in Amsterdam en regelmatig eten met dierbare vrienden. Leuke dingen, privé maar ook met je collega's. 'Stay on the sunny side of the street'.

Positief zijn en bewust kiezen voor vrolijkheid en plezier leveren grote voordelen op. Het beïnvloedt direct je eigen humeur en resultaat van de dag. Ik zie het in mijn eigen team omdat er veel gelachen wordt en ruimte is voor gezelligheid en een goed gesprek. Dat voelt voor iedereen goed. Niemand weet hoe 2023 gaat verlopen, maar ik wil en moet positief blijven. Dat werkt voor mij altijd het beste en heeft voor nu en voor morgen het beste resultaat. Ik wens iedereen in de meeting- en eventindustrie een mooi en goed jaar!
 

Wouter Olland

Trainer Sales & DISC Team Building Events
 

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement