Volgende stap naar toegankelijke festivals met verbeterde Routekaart voor Toegankelijke FestivalsDe Routekaart voor Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is nu verbeterd. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van OCW een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals. Deze verbeterde en interactieve versie is gratis te downloaden.  

In 2021 werd de routekaart voor het eerst gepresenteerd op Eurosonic Noorderslag. Sindsdien is deze veelvuldig in gebruik genomen en besproken. Zowel door festivalorganisatoren als anderen die betrokken zijn bij de organisatie van festivals zoals VN-ambassadeurs en gemeenten. Er is zelfs internationaal interesse voor de routekaart Toegankelijke Festivals.

Nieuwe versie routekaart
De routekaart is samen ontwikkeld met ervaringsdeskundigen op het gebied van een beperking, toegankelijkheidsdeskundigen, festivalorganisatoren (MOJO, Friendly Fire, Faux Productions, de Feestfabriek), VNG, gemeenten, Ieder(in), LKCA, Possibilize en brancheverenigingen VVEM en VNPF. In de afgelopen periode kwamen er nog suggesties voor verbetering naar boven. Deze hebben geleid tot een verdere aanpassing van de Routekaart Toegankelijke Festivals. 

In Nederland zijn er jaarlijks circa 800 festivals. De toegankelijkheid voor mensen met een beperking verschilt per festival en kost een aantal jaar om te realiseren. Om bij te dragen aan dit doel, is de routekaart ontwikkeld als hulpmiddel voor festivalorganisatoren, gemeenten en VN-ambassadeurs.  

Aan de slag met de Routekaart Toegankelijke Festivals
De routekaart is een handreiking voor festivalorganisatoren, maar ook gemeenten, festivalbezoekers, VN-ambassadeurs en andere geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de routekaart. De routekaart bevat uitleg voor het toegankelijk maken van festivals voor bezoekers met een lichamelijke-, zintuiglijke- en/of mentale beperking. De routekaart gaat uit van principes van inclusie en beschrijft verschillende faciliteiten voor toegankelijkheid. Daarbij   houdt ze rekening met de organisatorische uitdagingen van alle productiefases van een festival. Door aan de slag te gaan met de routekaart werken we met elkaar aan inclusieve festivals voor iedereen.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Routekaart voor Toegankelijke Festivals Coalitie voor Inclusie inclusie diversiteit inclusieve events Toegankelijkheid
Algemene voorwaarden | privacy statement