Tarieven voor veerbootovertochten in Europa: 6% stijging in NederlandIn deze zomerperiode, die ideaal is voor allerlei maritieme uitstapjes en cruises, is reizen per veerboot een populair vervoermiddel voor veel reizigers. Ver weg van de stress van overvolle luchthavens of stations, kun je met veerboten comfortabel reizen terwijl je de tijd neemt.

Vivanoda, een webplatform waarmee alle reizigers veerboot-, bus-, trein- en vliegtickets kunnen vinden, wilde een groot onderzoek starten naar de prijzen van veerboten in Europa om een beter inzicht te krijgen in de variaties in de prijzen van veerboottickets volgens een aantal criteria (land van bestemming, afstand, seizoensgebondenheid, enz.)

Het platform heeft tienduizenden veerboottarieven op honderden routes in Europa geanalyseerd, evenals overtochten naar Turkije en de Maghreblanden (Marokko, Algerije, Tunesië), om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Opgemerkt moet worden dat in deze studie alleen rekening is gehouden met de prijs, onafhankelijk van de kwaliteit van de service aan boord, verschillen in salarissen van het personeel, economische verschillen tussen landen, enz.

De studie 2024 werd uitgevoerd onder dezelfde omstandigheden als de studie 2023 en stelt Vivamoda in staat om de prijstrends van jaar tot jaar te vergelijken.

Hier zijn de belangrijkste punten die uit deze studie naar voren komen op Europees niveau:

-    Veerbootovertochten naar Tunesië, Litouwen, Letland, Polen en Zweden hebben de laagste prijsindex.
-    Daarentegen hebben veerboot overtochten naar Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Marokko de hoogste prijsindexen.
-    Verbindingen tussen Griekenland en Turkije, die tussen Denemarken en Duitsland en die tussen Marokko en Spanje zijn verhoudingsgewijs het duurst in Europa.
-    Verbindingen tussen Duitsland en Litouwen of Letland, of tussen Frankrijk en Spanje zijn het minst duur in verhouding tot de afgelegde afstand.
-    Griekenland is goed voor bijna 40% van de veerbootroutes in Europa, en Italië voor 27%!
-    Hoe korter de overtocht, hoe duurder.
-    In heel Europa zijn de prijzen gemiddeld hoger van juli tot september. Ze zijn ook iets hoger in het weekend.


Hoe zit het met Nederland?

-    Nederland is het dertiende goedkoopste land in Europa om met de veerboot te reizen en staat in het midden van deze Europese ranglijst (dezelfde plaats als in 2023).
-    De prijsindex is met 6% gestegen ten opzichte van 2023.
-    De route Hoek van Holland-Harwich heeft de hoogste prijsindex.
-    Op de route Amsterdam-IJmuiden - Newcastle stijgt de prijsindex met +30%.
-    In de zomermaanden (juni, juli, augustus) is het duurder om met de veerboot te reizen.
-    De prijzen zijn aanzienlijk hoger voor overtochten die in het weekend vertrekken in plaats van op een doordeweekse dag.

Alle veerboottarieven vind je hier.


Afbeelding van wasi1370 via Pixabay

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Veerboot Tarieven overtocht
Algemene voorwaarden | privacy statement