Vier tips voor een succesvolle tuin make-over



De lente is weer aangebroken en dat betekent dat het tijd is om de tuin onder handen te nemen. Een tuin make-over kan een grote verandering teweegbrengen en zorgen voor een frisse en nieuwe uitstraling. Maar waar moet je beginnen en waar moet je rekening mee houden? Wij hebben vier tips voor je op een rijtje gezet voor een succesvolle tuin make-over.

Maak een plan
Voordat je begint met het veranderen van de tuin, is het belangrijk om een plan te maken. Maak een schets van je tuin en bedenk welke elementen je wilt behouden en welke je wilt veranderen. Denk na over de indeling van je tuin en bedenk of je bijvoorbeeld een terras wilt hebben. Als dat het geval is heb je ook allerlei materialen nodig, zoals hardhouten palen. En het is verstandig om dit zo snel mogelijk te bestellen, zodat je niet tijdens het werk moet wachten op onderdelen. Een goed plan kan helpen om de ideeën concreet te maken en ervoor zorgen dat je niet halverwege het proces vastloopt. Bovendien kun je met een plan beter inschatten wat de kosten zullen zijn.

Kies de juiste planten
Planten zijn een belangrijk onderdeel van de tuin en het is daarom belangrijk om de juiste planten te kiezen. Kies planten die passen bij de omgeving en het klimaat. Zoek uit welke planten goed groeien in jouw tuin en welke planten veel zonlicht nodig hebben en welke liever in de schaduw staan. Sommige planten hebben meer verzorging nodig dan andere. Bedenk daarom hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud van de planten en kies welke planten daarbij passen.

Houd rekening met het budget
Een tuin make-over kan al snel duur worden. Het is daarom belangrijk om van tevoren een budget vast te stellen en je hieraan te houden. Maak een lijstje van wat er allemaal nodig is, zoals planten, tuinmeubels en gereedschap. Zo kun je een inschatting maken van de kosten. Als je een beperkt budget hebt, is het misschien soms nodig om keuzes te maken tussen een paar dingen die je in gedachten had. Als je bijvoorbeeld graag houten wandbekleding in de tuin wilt hebben, kan je ervoor kiezen om iets anders dan niet te doen.

Maak gebruik van de ruimte
Een tuin make-over is ook een goed moment om na te denken over het gebruik van de ruimte. Bedenk hoe je de ruimte in de tuin optimaal kunt benutten. Zo kun je bijvoorbeeld een moestuin aanleggen als je graag zelf groente en fruit wilt verbouwen. Ook kun je verschillende zitplekken creëren in de tuin, zodat je op verschillende plekken kunt genieten van de zon of juist van de schaduw. Maak bijvoorbeeld een zithoek bij de vijver of een hangmat tussen de bomen.

Photo by Martin Kníže on Unsplash
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement