Lancering routekaart voor toegankelijke festivalsOm mensen met een beperking gelijkwaardiger te laten deelnemen aan festivals, heeft het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie in Co-creatie met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en (ervarings)deskundigen met een verschillend type beperking de routekaart voor toegankelijke festivals ontwikkeld. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals beter toegankelijk te maken. De routekaart wordt op 14 januari 2021 gepresenteerd aan de festivalbranche bij Eurosonic Noorderslag. 

De routekaart
Zodra er weer festivals georganiseerd kunnen worden, kan de routekaart door zowel grote als kleine festivalorganisatoren gebruikt worden. De routekaart is online te vinden en is primair gericht aan organisatoren. De website is daarnaast ook gericht aan gemeenten en bezoekers met een beperking. VN-verdrag Handicap

Met de adviezen uit dit instrument kan de toegankelijkheid meebewegen met de signatuur van een festival. De adviezen gaan over bezoekers die een lichamelijke-, zintuiglijke-, mentale- en/of verstandelijke beperking hebben en/of mensen met een chronische ziekte. Het Themanetwerk Festivals en Evenementen komt met dit initiatief tegemoet aan de implementatie van het VN-verdrag Handicap. 

Het Themanetwerk
De Coalitie voor Inclusie, een netwerkorganisatie die werkt aan een inclusieve samenleving, en Marianne Dijkshoorn, adviseur toegankelijkheid en auteur van het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ zijn in het voorjaar van 2019 gestart met het vrijwillig initiatief van het Themanetwerk Festivals en Evenementen. In het kernteam van dit themanetwerk zitten ervaringsdeskundigen met een verschillend type beperking die samen met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten en belangenorganisaties, streven naar een voor iedereen toegankelijk festivallandschap.

Afbeelding van Richard Revel via Pixabay 
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Themanetwerk Festivals en Evenementen Coalitie voor Inclusie adviseur toegankelijkheid Marianne Dijkshoorn Routekaart toegankelijke festivals VN-verdrag Handicap
Algemene voorwaarden | privacy statement