Brussels toerisme toegankelijker dankzij het Access-i-label



Access-i, het label dat informatie geeft over de toegankelijkheid van gebouwen, parken, routes en evenementen, maakt het toerisme in 
Brussel toegankelijker. Heel wat toeristische infrastructuur beschikt al over een toegankelijkheidscertificaat. Dat betekent dat personen met beperkte mobiliteit vlotter toegang krijgen tot musea, toeristische attracties, events en accommodaties. Na een jaar staat de teller op 38.

Vorig jaar deed visit.brussels, de organisatie die o.m. instaat voor de promotie van het toerisme in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een beroep op Acces-i. Het bureau werd uitgekozen om de toeristische infrastructuur in de Belgische hoofdstad toegankelijker te maken. Access-i is een non-profitorganisatie die informatie geeft over de mate van toegankelijkheid van openbare plekken, toeristische attracties, sportfaciliteiten, parken, tuinen, fietsroutes en evenementen.

Het label
Een Access-i-label maakt duidelijk dat de locatie voldoet aan de toegankelijkheidsnormen. Het biedt mensen met een beperking antwoord
en op vragen als ‘Is deze plek volledig toegankelijk voor mij?’, ‘Welke faciliteiten zijn er voorzien?’, ‘Met welke moeilijkheden moet ik rekening houden?’ en ‘Heb ik begeleiding nodig?’

Op het label staan zeven vakken die elk een categorie van mensen met specifieke behoeften vertegenwoordigen. Elk vak krijgt een kleur. Groen staat voor autonoom toegankelijk, oranje voor toegankelijkheid die wat hulp vraagt en bij wit moet je een informatieblad invullen. 
Online kan je een fiche raadplegen waar in alle sterke en zwakke punten van de locatie staan beschreven per type beperking. Zo kan iedereen zijn of haar bezoek voorbereiden. 

38 toeristische plekken
Op en jaar tijd werden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in totaal 38 plekken uitgerust met het label. Het gaat om achttien musea, vijftien venues en vijf accommodaties. Ook nog eens drie evenementen werden dit jaar gecertificeerd. Dat zijn het Bright Festival, Belgian Pride en het Irisfeest. En er komen er nog meer bij. De samenwerking tussen visit.brussels en Access-i loopt namelijk over vier jaar. Verwacht wordt dat er jaarlijks een tiental locaties bijkomt. 

“Iedereen die naar Brussel komt, moet zonder zorgen een museum kunnen bezoeken, een concertje meepikken of een hotelkamer boeken. Drempels voor mensen met een handicap dienen te worden weggewerkt en op termijn niet meer te bestaan. Ik ben fier dat veel toeristische infrastructuur in ons gewest al is aangepast aan de noden van eenieder, maar het kan altijd beter. Dankzij het toegankelijkheidscertificaat ‘Access-i’ willen we inclusief toerisme stimuleren door de actoren in de toeristische sector aan te moedigen om hun infrastructuur aan te passen.”, aldus Minister-President Rudi Vervoort.

Praktisch 
Iedereen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toeristische infrastructuur (accommodatie, venue, museum, attractie) uitbaat, kan een beroep doen op Access-i. Elk jaar in april kan je reageren op de oproep van visit.brussels. Voldoet je infrastructuur aan een aantal toegankelijkheidsvoorwaarden, dan kan je financiële steun krijgen om de audit- en certificeringskosten te dekken. Die steun komt van 
het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de sector wil helpen om het toerisme inclusiever te maken. Na een audit , krijgt de uitbater een reeks aanbevelingen. Daar kan hij of zij mee aan de slag om zijn of haar zaak toegankelijker te maken. 
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Toegankelijkheid Toerisme inclusief toerisme Brussel inclusie
Algemene voorwaarden | privacy statement